Escola Oficial d'Idiomes d'Eivissa i Formentera
 

ESCRIPTORA DEL MES: març

Amb la iniciativa “L’escriptora del mes” de l’EOI, volem fer conèixer autores en les diferents llengües que s’aprenen a l’EOI d’Eivissa i Formentera. Així doncs, durant el curs, dedicarem cada mes a una escriptora. 

Aquest mes de març està dedicat a l’escriptora espanyola Almudena Grandes. La coneixeu? A la nostra biblioteca trobareu moltes de les seves obres i el departament d'espanyol proposarà diverses activitats als seus alumnes.

Aquí teniu més informació sobre ella:

Almudena Grandes (7 de maig de 1960, Madrid - 27 de novembre de 2021, Madrid). Escriptora i columnista espanyola.

Estudia Geografia i Història a la Universitat Complutense de Madrid, treballa al sector editorial com a redactora i correctora i coordina una col·lecció de guies turístico-culturals. Col·labora habitualment en premsa, principalment a El País, i participa com a tertuliana en alguns programes de la Cadena SER.

Intervé en diversos llibres col·lectius, com Libro negro de Madrid  (1994), Madres e hijas (1996) i Érase una vez la paz (1996), i està compromesa amb diferents col·lectius: des del 1998 és membre del Comitè Assessor del Llegat Andalusí.

La seva primera novel·la, Las edades de Lulú (1989), obté un gran èxit de crítica i públic i és traduïda a més de 20 idiomes. Obté amb ella el premi Sonrisa Vertical de novel·la eròtica i és portada al cinema per Bigas Luna en 1990. La seva següent novel·la, Malena tiene nombre de tango (1994), és adaptada al cinema per Gerardo Herrero en 1996.

Després de Malena va publicar diverses novel·les protagonitzades per dones, com Atlas de geografía humana (1998), o Los aires difíciles (2002), portada també al cinema per Gerardo Herrero el 2006. El 2007 publica El corazón helado, que el 2008 guanya el premi José Manuel Lara i el del Gremi de Llibreters de Madrid.

El 1997 és la primera dona que rep el premi Rossone d’Oro, que abans havien obtingut escriptors com Alberto Moravia o Ernesto Sábato. Viu a cavall entre Granada i Madrid, participa en trobades literàries, i es reivindica com a hereva de la gran novel·lística del s. XIX, especialment del realisme francès i de la narrativa de Benito Pérez Galdós.

Gran part de la seva novel·lística està ambientada als anys finals del s. XX i mostra la vida quotidiana de l'Espanya de canvi de segle. També li interessa la guerra civil espanyola: A El corazón helado (2007) presenta l'establiment de diverses dinàmiques de poder de l'Espanya contemporània. Aquesta mirada al passat se sistematitza a partir de Inés y la alegría (2010), que comença una sèrie centrada en el conflicte bèl·lic denominada Episodios de una guerra interminable, continuada amb El lector de Julio Verne (2012), Las tres bodes de Manolita (2013) i Los pacientes del doctor García (2017). La cinquena entrega de la sèrie, La madre de Frankenstein (2020), està ubicada a la dècada dels 50.

A l'octubre del 2018 guanya el Premi Nacional de Narrativa.

Va morir a Madrid, el 27 de novembre del 2021.

 

Fuente: Instituto Cervantes, Bibliotecas y documentación, © Instituto Cervantes (España), 1991-2023.
https://www.cervantes.es/bibliotecas_documentacion_espanol/creadores/grandes_almudena.htm